Creem futurs emocionants!

Qui som?

Som l’Oficina encarregada d’impulsar la innovació urbana per construir el futur de Viladecans en el mitjà i llarg termini. Analitzem els senyals del present que ens permeten imaginar els possibles escenaris de futur del municipi i creem i dotem d’eines tant a la ciutadania com a l’Ajuntament per respondre col·lectivament als reptes socials, econòmics, tecnològics i ambientals a què ens enfrontarem com ciutat europea i metropolitana intermèdia en el camí per aconseguir el model de ciutat que volem.

Per què? Ben fàcil! Volem que la Viladecans del futur sigui una ciutat climàticament neutra, on no hi hagi abandonament escolar, inclusiva, pròspera, amb oportunitats de desenvolupament econòmic, resilient, saludable i habitable. Volem millorar la vida de les persones que habiten la ciutat.

Estem convençudes i convençuts que sumant les veus i el talent de la ciutadania, les empreses i l’administració de Viladecans tenim la capacitat de pensar i cocrear un futur que ens emocioni a totes i tots i també que serem capaços d’assolir-lo amb la implicació de tots els agents de la ciutat. Nosaltres posem el rumb, la ciutat posa la tripulació.

Què fem?

  • Cocreem i Experimentem. Generem solucions d’innovació urbana i govern relacional com el programa de Missions Viladecans 2030 o de Busquem Changemakers. Ho fem treballant braç a braç amb les nostres Organitzacions Aliades, i, amb tots els departaments de l’Ajuntament de Viladecans
  • Transformem i generem coneixement en el disseny de polítiques públiques locals per a provocar impactes positius, tangibles i reals en el desenvolupament de la ciutat. Tot el coneixement que adquirim el plasmem en guies i materials útils per a la implementació de polítiques urbanes de les ciutats metropolitanes intermèdies que pots descarregar des d’aquest web.
  • Estudiem i Dissenyem futurs: Sí! En plural. Ens avancem als possibles escenaris utilitzant eines de prospectiva i dels estudis de futurs, per desenvolupar estratègies de governança anticipatòries, així com per fomentar la imaginació cívica, la intel·ligència col·lectiva i el pensament crític envers els reptes a què s’enfronten les ciutats. Te n’expliquem més aquí.
  • Avaluem i seguim el marc estratègic de ciutat Viladecans 2030 i l’Agenda urbana, dissenyant i promovent un mètode compartit i una comunitat d’exploradors de dades que saben recollir, introduir i interpretar les fonts i les dades útils per a la presa de decisions amb impacte positiu. Per fer-ho, ens coordinem activament amb l’Observatori de Polítiques Públiques municipals, amb qui hem dissenyat 4 Quadres de Comandament.
  • Divulguem i Sensibilitzem sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles marcats per l’ONU i les Agendes Urbanes Globals (. I ho fem adaptant-nos a cada públic. El conte de l’Agenda urbana per a infants és un gran exemple!
  • Cerquem i capitalitzem oportunitats de finançament europeu, per tal d’impulsar i desenvolupar tot el que anem creant.

Què fem?

Cocreem i Experimentem

Generem solucions d’innovació urbana i govern relacional com el programa de Missions Viladecans 2030 o de Busquem Changemakers. Ho fem treballant braç a braç amb les nostres Organitzacions Aliades, i, amb tots els departaments de l’Ajuntament de Viladecans.

Transformem i generem coneixement

En el disseny de polítiques públiques locals per a provocar impactes positius, tangibles i reals en el desenvolupament de la ciutat. Tot el coneixement que adquirim el plasmem en guies i materials útils per a la implementació de polítiques urbanes de les ciutats metropolitanes intermèdies que pots descarregar des d’aquest web.

Estudiem i Dissenyem futurs

Sí! En plural. Ens avancem als possibles escenaris utilitzant eines de prospectiva i dels estudis de futurs, per desenvolupar estratègies de governança anticipatòries, així com per fomentar la imaginació cívica, la intel·ligència col·lectiva i el pensament crític envers els reptes a què s'enfronten les ciutats. Te n’expliquem més aquí.

Avaluem i seguim el marc estratègic

De ciutat Viladecans 2030 i l’Agenda urbana, dissenyant i promovent un mètode compartit i una comunitat d'exploradors de dades que saben recollir, introduir i interpretar les fonts i les dades útils per a la presa de decisions amb impacte positiu. Per fer-ho, ens coordinem activament amb l’Observatori de Polítiques Públiques municipals, amb qui hem dissenyat 4 Quadres de Comandament.

Divulguem i Sensibilitzem

Sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles marcats per l'ONU i les Agendes Urbanes Globals. I ho fem adaptant-nos a cada públic. El conte de l'Agenda urbana per a infants és un gran exemple!

Cerquem i Capitalitzem

Oportunitats de finançament europeu, per tal d'impulsar i desenvolupar tot el que anem creant.

On estem?

Estratègia

Per tal de no perdre mai de vista la ciutat que volem arribar a ser al 2030, a Viladecans tenim un marc estratègia de 3 components: l’estratègia Viladecans 2030, l’Agenda Urbana i la Planificació Sectorial, que a l’Oficina ens dediquem d’avaluar i seguir.

ESTRATÈGIA 2030

L’Estratègia Viladecans 2030 és el marc estructural, aprovat pel Ple municipal al Setembre de 2021, amb el que es defineix la visió de ciutat, es dibuixa una nova governança i s’estableixen els instruments necessaris per fer-lo realitat.  A diferencia de l’Agenda Urbana, que només aborda la planificació urbana, l’Estratègia s’enfoca als reptes transversals de la ciutat.

Així, fruit d’una reflexió compartida amb la ciutadania (document adjunt) i prenent com a punt de partida les agendes urbanes, l’Estratègia 2030 constitueix la visió de ciutat al voltant de 6 eixos estratègics i 2 transversals, i identifica els 25 reptes més urgents que hem d’enfrontar com a ciutat.

L’AGENDA URBANA

L’Agenda Urbana de Viladecans és l’eina de planificació de desenvolupament urbà integral de Viladecans i abandera una nova visió de l’urbanisme. Parteix d’un diagnòstic holístic de la realitat urbana de la ciutat que aglutina el treball sobre la població i el territori, l’economia i la societat, el medi ambient, el canvi climàtic i l’energia, la mobilitat i l’habitatge.

S’organitza en 10 objectius estratègics compartits amb l’Agenda Urbana Espanyola i 121 accions que es treballen en 3 fases fins al 2030 i en diferents cistelles de projectes: les accions transversals, les accions del Model d’Innovació de Viladecans i les Missions.

PLANIFICACIÓ SECTORIAL

Són plans que dissenyen i desenvolupen una política pública local, o bé, despleguen a escala local una normativa supramunicipal. En ser un instrument de planificació molt recurrent dins les administracions públiques, es fa molt necessària l’existència d’una coherència i d’unes certes homogeneïtat i alineació entre els diferents plans sectorials municipals vigents.

Per això, tots els plans sectorials (link apartat) nascuts a partir de la creació de l’estratègia han d’estar alineats i contribuir a la consecució dels reptes de l’Estratègia 2030 i als objectius de l’Agenda Urbana.

Estudis de futur

Preparades i preparats per a múltiples escenaris

Com es crea el futur?

Si ja has navegat per algunes de les nostres pàgines, t’hauràs adonat que donem molta importància a imaginar futurs, en plural. Imaginar-los i dissenyar-los és una de les principals tasques que l’Oficina del futur té a la ciutat.

Hem d’estar preparades i preparats perquè les distopies poden saltar de la ficció en la realitat en un obrir i tancar d’ulls. El futur no és pot predir però si podem imaginar múltiples possibilitats llegint les tendències i senyals de canvi i actuar en conseqüència per a ésser resilients. I més important encara, imaginar-los en positiu ens permet reflexionar quines accions hem de realitzar en el present perquè esdevinguin una realitat.

Creem futurs emocionants

Aquest és el lema que ens acompanya en el dia a dia a l’oficina. Imaginem futurs emocionants per a tots els agents de la ciutat, creem plans d’acció mitjançant les estratègies i, especialment, a través de diversos escenaris per a la planificació. D’aquesta forma, totes les accions realitzades a la ciutat a mitjà i curt termini són considerades com a part d’un pla d’acció que sumi en l’assoliment d’un futur millor.

La idea és somiar en la utopía amb els peus a terra, imaginant futurs plausibles de forma que la tangibilitat i possibilitat real de canvi inciti a l’acció generant passió i il·lusió a la ciutadania i els agents socials.